Az utóbbi évtizedekben sajnálatos módon jelentős mértékben megnőtt a cukorbetegséggel élő emberek száma. Ez az egészségügyi probléma világszerte komoly aggodalomra ad okot, és számos kutató és orvos igyekszik megérteni az emelkedés okait. Annak érdekében, hogy jobban megértsük, miért növekszik a cukorbetegek száma, vizsgáljuk meg a legfontosabb tényezőket és trendeket, amelyek hozzájárulhatnak ehhez a problémához.

Az életmód jelentős változása a fő okok egyike a cukorbetegség növekedésének hátterében. Az ülő életmód és a fizikai aktivitás hiánya egyre elterjedtebbé válik, ami az elhízás és az inzulinrezisztencia kialakulását eredményezi. Az egészségtelen étrend, amely magas cukor- és zsírtartalommal, valamint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával jár, további kockázati tényező a cukorbetegség kialakulásában.

Az elhízás és a testtömegindex (BMI) emelkedése szorosan összefügg a cukorbetegség prevalenciájával. Az elhízás fokozott testzsír-tömeghez és az inzulinrezisztencia kialakulásához vezet, amely a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet. A túlsúly és az elhízás növekvő globális probléma, amelyet a helytelen étkezési szokások, a mozgásszegény életmód és más tényezők okoznak.