Az emberi erőforrás (HR) munkatársai kulcsfontosságú szerepet játszanak a vállalatok és szervezetek sikerében. Feladataik nem csupán az alkalmazottak toborzása és kiválasztása, hanem számos más területet is magukban foglalnak, amelyek hatással vannak a vállalati kultúrára és hatékonyságra.  A HR vezetőknek tehát számos kihívással és felelősséggel kell megbirkózniuk, de hatékony munkájuk nélkülözhetetlen a vállalati siker szempontjából. 

A HR-sek egyik legjelentősebb feladata az alkalmazottak toborzása és kiválasztása. Ez magában foglalja a munkaköri leírások és követelmények elkészítését, az interjúk vezetését, a jelöltek értékelését és a legmegfelelőbb személy kiválasztását a pozíciókra.

A HR osztálynak gondoskodnia kell a munkaerőfejlesztésről is. Ez a képzéseket, oktatásokat és fejlesztő programokat jelent, amelyek segítik az alkalmazottakat a szakmai fejlődésben és a vállalati célok elérésében. Rendszeresen értékelniük kell az alkalmazottak teljesítményét. Ez segít az eredmények figyelemmel kísérésében és azok javításában, valamint a jutalmak és előléptetések meghatározásában.

A dolgozók közötti konfliktusok mindennaposak lehetnek. A HR-nek konfliktuskezelési készségeket kell kifejleszteniük és segíteniük kell a konfliktusok békés megoldásában.