A karácsonytól legtöbbször kedves, családias, ünnepi történeteket várunk, azonban Gerlóczy Márton könyve, a Fikció (A katlan) egy folytatásos identitás-thriller első kötete, melyben a szerző egy különösen szövevényes családtörténet előzményeit meséli el.

Na de hogyan kapcsolódik mindez a karácsonyhoz? Jogos a kérdés! A helyszín egy karácsonyra készülődő, völgykatlanban fekvő szicíliai kisváros csöndes sikátora, ahol baljós előjelekkel indul útjára egy feszült visszaszámlálás. Egy ember az igazságra, egy író DNS-eredményekre, egy regény a szereplőire vár. Mindeközben kizárólag abban lehetünk biztosak: „A dolgok csak egyféleképpen történhetnek, tudniillik úgy, ahogyan történtek.” De hogyan történtek? Mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, amikor kiderül, hogy alig valami igaz abból, amit eddig magunkról és a családunkról tudtunk, hittünk, gondoltunk?

Természetesen nem csupán az ünnepek idején, hanem az év bármely részében érdekes lehet elmerülni a szövevényes történetben. Akár a nyaralás idején is jó választás lehet.