Projekt munkatársként legtöbbször nem állandó alkalmazotti státuszban dolgozom, hanem határozott idejű munkaszerződéssel. Ennek vannak olyan jellegzetességei, melyekre figyelnem kell, ha nem akarok gondot a későbbiekben.

Ilyen különös szabály, hogy a határozott idejű munkaszerződés lejárta esetén az indoklás nélkül automatikusan megszűnik, tehát nem szabad elmulasztanom nyomon követni, hogy hány hónapra szerződtem, és addigra elvégezni a munkát. Persze előfordul, hogy egy-egy projektben hosszabbítás szükséges, de ekkor a munkaszerződésemet is ennek megfelelően módosítani kell.

A másik fontos különbség a határozatlan idejű szerződésekhez képest, hogy itt nem jár végkielégítés, ha véget ér a szerződés. Előre kell kikötnöm a juttatásokat, az esetleges sikerdíjat, mert utána nem jár már semmi egyéb ezen felül. A felmondási szabályok is kissé eltérőek, csak nagyon megalapozott helyzetben mondható fel mindkét részről, pl. súlyos szabályszegés esetén, különben a meghatározott időtartamig tart a szerződés.