A munkavállalók képességeinek és kompetenciáinak felmérése elengedhetetlen része a hatékony emberi erőforrás-menedzsmentnek. Az ilyen típusú értékelések segítenek a vállalatoknak jobban megérteni, hogy mely területeken ragyognak ki a munkavállalók, és hol van szükség további fejlesztésre. 

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a kérdőívek és tesztek használata. Ezek a munkavállalók által kitöltött kérdőívek lehetővé teszik, hogy megítéljük a különböző készségeket, tulajdonságokat és motivációkat. Ezen kívül, a tesztek segítenek felmérni a problémamegoldó képességeket és a kritikus gondolkodást.

Az egyik hatékony módja annak, hogy megítéljük egy munkavállaló képességeit, az, hogy konkrét mintadarabokat vagy projekteket értékelünk. Ez lehetőséget ad arra, hogy valós munkahelyi környezetben lássuk, hogyan alkalmazza a munkavállaló a készségeit és kompetenciáit.

A munkavállalók teljesítményét értékelő rendszerek lehetővé teszik a vezetők számára, hogy objektíven értékeljék a munkavállalók teljesítményét. Célok kitűzésével és rendszeres visszajelzésekkel segíthetünk a munkavállalóknak fejleszteni és kibővíteni kompetenciáikat.

A munkavállalói kompetencia felmérése és fejlesztése segít a vállalatoknak megtalálni az optimális szerepeket a munkavállalók számára és hozzájárul a hosszú távú sikerhez.