A neve kicsit talányos, mert itt nem az orvosi értelemben vett operációról van szó, sőt nem is az operaáriák szerzőiről. Az operátor valaminek a kezelőjét jelenti.

Az operátor munka tulajdonképpen gépkezelői munkát takar, ez pedig lehet sokféle. Elsősorban a gyári munkát szokták manapság így hívni, korábban a szalag mellett végzett munkát, betanított termelési munkát mondtak rá. Ők működtetik a gyártósori gépek segítségével a termelési láncot, összeillesztenek részeket, csomagolnak, ellenőriznek. Operátori munkának hívják továbbá a számítógépkezelői munkát is, gondoljunk itt az IT támogató feladatokra, valamint a telefonközpontos, call centeres vagy ügyfélszolgálatos munkakörre is. Ők is számítógép segítségével dolgozzák fel a kéréseket, kérdéseket, és adnak megoldást a problémákra.

Előnye ezeknek a munkaköröknek, hogy sokszor különösebb képzettség nélkül is biztos álláshoz juthat valaki, és gyors előrelépési lehetőséget is találhat a cégen belül, ha jól teljesít és megvan az érdeklődése más területek iránt.