Az Eötvös Lóránd Tudományos Hálózat kutatói Boros Emil tudományos főmunkatárs vezetésével egy friss tanulmányt adtak ki arról, hogy miről árulkodnak a vizi madarak a Kárpát-medence szikes tavainak ökoszisztémáját illetően. 

A rangos Science of The Total Environment tudományos folyóiratban jelentek meg az eredmények, melyben egy új osztályozási rendszert azonosítottak be a vízimadarakkal kapcsolatban, mellyel megbecsülhetők a vízterületek bizonyos környezeti tulajdonságai a vízimadár-populációk megszámlálásával. A vízimadarakat aszerint csoportosították, hogy összességében több foszfort visznek-e be a környezetükbe az ürülékükkel (nettó importőrök), vagy egyensúlyban van a be- és kivitel, esetleg inkább több foszfort visznek ki a rendszerből (nettó exportőrök). Az egyes csoportokba tartozó madárfajok (ludak, kacsák, sirályok stb.) akkor jelennek meg túlnyomó többségben, ha az adott tavi környezetben változás történik, pl. terület, vízborítás és a sótartalom.

Ez a jövőben lehetőséget ad arra, hogy a madarak segítségével becsülhető legyen a vízi rendszerek ökoszisztéma-funkciója és –szolgáltatása.