Mit lehet tenni, amikor valaki érzi, hogy baj van, de fogalma sincs, hogy hogyan lásson hozzá a megoldáshoz? Kitől lehet segítséget kérni? Ha találunk egy jó szakembert, akkor milyen utak vannak? Egy idegen ember miben segíthet? Mindössze azzal, hogy hagy minket beszélni? Hogy időnként feltesz kérdéseket? Ettől mi és hogyan lesz jobb? Mit jelent pontosan a relaxáció pszichológus esetében?

Az imaginatív technika alkalmazásakor, relaxált állapotban képeket/szimbólumokat “hívunk elő”, strukturált, tematikus módon, a felmerülő problémákhoz kapcsolódóan. Az imagináció során belső képeket alkotunk, ezzel a pszichés tartalom kép formájában jelenik meg. Az élményfeldolgozás során a tudatosítás, az élmények integrálása történik.

Az autogén tréning J.H. Schultz nevéhez kötődik. Orvosi szempontból az egyik legjobban megalapozott relaxációs módszer, amely a test öngyógyító folyamatait erősíti. Lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot.