Mi az, amit biztosan tudunk a baktériumokról? Nos, egyrészt azt biztos, hogy az esetek többségében nem nagyon szoktunk örülni nekik. Másrészt azt, hogy nagyon aprók. Azonban most kiderült, hogy mekkora a világ legnagyobb baktériuma.

A Kis-Antillákon, a francia külbirtok Guadeloupe mangrovemocsarának területén bukkantak rá a világ eddig ismert legnagyobb baktériumára. A két nagy sziget által közrefogott terület ad otthont annak a kiterjedt mangrovemocsarának, ahol a rekorder baktériumra nemrégiben rábukkantak. A Thiomargarita magnifica nevű baktérium akár egy centis hosszat is elér, vagyis kényelmesen látható szabad szemmel. Mintegy ötezerszer nagyobb az átlagos baktériumoknál. A fajt a sziget mangrovemocsarai rejtik, s különlegességei közé tartozik, hogy energiáját kémiai úton, kén segítségével nyeri ki a mangrove alatti, kénben gazdag üledékből.

A Guadeloupe-i Nemzeti Park 173 négyzetkilométer területű, ehhez még a Grand Cul-de-Sac-i Természeti Rezervátum védett tengeri területe is csatlakozik, a két védett régió közösen az UNESCO által is elismert Guadeloupe szigetcsoport Bioszféra Rezervátummá áll össze.