A megvalósíthatósági tanulmány egy olyan elemzési folyamat, amelynek célja megvizsgálni egy adott projekt vagy üzleti terv lehetséges megvalósításának műszaki, gazdasági és jogi lehetőségeit. Ez a tanulmány általában részletes információkat szolgáltat arról, hogy egy projekt vagy vállalkozás mennyire megvalósítható és fenntartható a gyakorlatban.

Általában több fontos területet foglal magában. Ezek közé tartozik például a piaci vizsgálat, amely felméri a keresletet és a versenyt a tervezett termék vagy szolgáltatás iránt. Emellett fontos az üzleti modell elemzése, amely megmutatja, hogy a projekt hogyan fog működni pénzügyileg és üzletileg. Más fontos területek közé tartozik a technikai kivitelezhetőség, a jogi szabályozások és a környezeti hatásvizsgálat.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése kulcsfontosságú lépés minden olyan projekt vagy vállalkozás előtt, amely komolyan szeretne elindulni. Ennek az elemzésnek az eredményei alapján lehetőség nyílik arra, hogy az érintettek mérlegeljék a kockázatokat és előnyöket, és meghatározzák, hogy érdemes-e folytatni a tervezett tevékenységet. A megvalósíthatósági tanulmány segítségével a döntéshozók jobban megérthetik a projekt potenciálját és kockázatait, és ezáltal hatékonyabban tudják tervezni a jövőbeli lépéseket.