A kísérőlevél lehetőséget nyújt arra, hogy bemutasd magad, kiemeld a releváns készségeidet és tapasztalataidat, valamint motivációd és érdeklődésed az adott pozíció iránt.  Azért lényeges, mert személyesebb kapcsolatot teremthetsz a leendő munkaadóval. Megmutathatod a személyiségedet és a motivációdat az adott pozíció iránt. Ezáltal kiemelheted a jelentkezésed a többi pályázó közül. 

A kisérőlevélben kiegészítő információkat oszthatsz meg, amelyek nem szerepelnek az önéletrajzban. Ez lehet például az adott vállalat iránti érdeklődésed vagy az, hogy miért gondolod, hogy a pozíció és a vállalat illeszkedik a készségeidhez és karrier céljaidhoz. Ezzel mélyebb betekintést nyújthatsz a jelentkezésedbe. 

Lehetőséget nyújt a kreativitásod kifejezésére. Használhatsz megfelelő formázást, betűtípust és vizuális elemeket a levélben, hogy kiemeld a jelentkezésed. Az egyedi megjelenés és a figyelemfelkeltő formázás segíthet abban, hogy a kisérőlevél kiemelkedjen a többi jelentkező közül. Kifejezheted, hogy miért gondolod, hogy te vagy a legmegfelelőbb jelölt az adott munkakörre, és hogyan tudnál hozzájárulni a vállalat céljaihoz és sikeréhez.