A települési önkormányzatok és a munkájukat segítő állami szervezetek válaszolni tudnak a fenntartható urbanizáció azon kihívásaira, amelyek mindenki számára egyre nyilvánvalóbbak.

Akár a környezeti, akár a gazdasági, akár a társadalmi szempontokat külön-külön szemléljük, de még sokkal világosabban láthatóak annak a tudatában, hogy egy jól kormányzott város vagy falu településfejlesztésének tervezése és megvalósítása során a fenntartható urbanizáció környezeti, gazdasági és társadalmi szempontjait egyszerre, és egymással összhangban kell érvényesíteni. Mindezt rendszeresen megnehezítenek a különböző aspektusból felmerülő megoldási lehetőségek közötti vélt vagy éppen valós ellentmondások.

Dr. Bajnai László Fenntartható önkormányzat címmel megjelent kötetében olvasható Fenntartható urbanizáció című tanulmánya, amely hasznos segítséget jelenthet a települési önkormányzatok számára, emellett az őket támogató megyek önkormányzati és állami szakemberek számára is, hogy szembe tudjanak nézni a fenntartható urbanizációt érintő kihívásokkal.