A citromfűteának számos jótékony hatása van a szervezetre, ezek közül a legkiemelkedőbb és legismertebb a nyugtató hatása.

A szoptatós anyukáknak segítségére lehet ez a gyógytea, amikor a baba nyugtalanul alszik, vagy az anyuka idegeskedik a kezdeti nehézségek és az új helyzet megszokása miatt. Szoptatáskor az anyukáknak ügyelni kell arra, hogy mit visznek be a szervezetükbe, hiszen az bekerül az anyatejbe. A citromfűtea forrázatát lehűlve érdemes fogyasztani, napi háromszor, lehetőleg étkezés előtt és ízesítés nélkül. Ügyelni kell arra, hogy az orvosi citromfüvet csak akkor szabad használni, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája a családban, ide tartozik például kakukkfű, rozmaring, levendula is. Virágának illóolaja tartalmazza a legfontosabb hatóanyagait. A linalool fokozza a gamma-amino-vajsav hatását, ami egy gátló ingerületátvivő anyag, ezáltal nyugtatja az idegrendszert.

A citromfűtea mellett a szoptatós anyukáknak érdemes még a gyógyteák közül kamillateát és orvosi levendulateát is fogyasztani.