A városfejlesztés monitoring olyan elemzői megközelítés, amely segít nyomonkövetni és értékelni a városok fejlődését és változásait. Ez az információ kulcsfontosságú ahhoz, hogy a városfejlesztési stratégiák hatékonyan működjenek és pozitív eredményeket hozzanak. A monitoring folyamatán keresztül lehetőség nyílik az eredmények értékelésére, az esetleges problémák felismerésére és a továbbfejlesztési lehetőségek azonosítására.

A városfejlesztés monitoring többféle aspektust érint. Az infrastruktúra fejlesztésének nyomonkövetése segít az infrastruktúrális hiányosságok felismerésében és a közlekedési rendszer hatékonyságának javításában. 

A környezeti hatások és fenntarthatóság elemzése lehetővé teszi, hogy a városok fenntarthatóbbá váljanak és a környezeti terhelés csökkentése érdekében intézkedéseket lehessen hozni. A lakossági elégedettség és az életminőség mérése pedig lehetőséget ad arra, hogy a városok a lakosság igényeire fókuszáljanak és javítsák az emberek mindennapi életét.

A városfejlesztés monitoring tehát nemcsak a múltat elemzi, hanem az alapján tervez a jövőre is. Az adatok és elemzések alapján lehetőség nyílik a városok stratégiai tervezésére, az erőforrások hatékonyabb elosztására és a fejlődési célok meghatározására.