Jelen gazdasági helyzetben sok vállalat küzd munkaerő-hiánnyal. A jól képzett, motivált dolgozó aranyat ér, és ő ezt általában tudja is, így válogathat a munkáltatók között. Általában az elégedetlen munkavállaló rövid időn belül talál jobb(nak tűnő) ajánlatot, így a lábával szavaz.

Munkaadóként tehát 2023-ban egyik fő fókusz terület HR szempontból a munkaerő megtartás. Általában elmondható, hogy kifizetődőbb a munkaerő megtartása, még esetleges bérkiigazítás, vagy más motivációs eszközök segítségével is, mint a távozó kolléga pótlása. Utóbbi ugyanis sokszor hónapokba is telik, ezalatt nyomás alá helyezve a többi kollégát, valamint a vezetőt, akinek plusz feladat lesz a toborzás és kiválasztás, valamint a betanítás ügye.

A kulcsembereket ezért fontos beazonosítani, és rájuk szabott egyéni fejlesztési célokat kidolgozni, ezáltal bevonni és motiválni őket. A teljesítmény-alapú fizetés napjainkban már kevésbé ösztönző eszköz, ezért a személyes elemekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A bizalom és felelősségteremtés légköre egyúttal szabadságot is biztosít a munkatársaknak, mellyel növelhető az elhivatottságuk és teljesítményük.