Sokan érzik lehangoltnak, csüggedtnek magukat, amit okozhat akár a tartós stressz, munkahelyi vagy magánéleti problémák vagy a körülöttünk lévő bizonytalanságok is. 

De vajon hol húzódik a határ az átmeneti rosszkedv és a kezdődő depresszió között? Aki depresszióban szenved, az többnyire motiválatlan, kedvetlen, és a korábban örömmel végzett tevékenységek sem tudják felvillanyozni. Ilyenkor jó lenne elbújni az egész világ elől. Amikor már azt érezzük, hogy nem bírunk kikecmeregni a rossz közérzetünkből, akkor érdemes segítségért folyamodnunk.

Gyógynövényekkel a depresszió kezelése is hatékony lehet, persze csak akkor, ha időben felismerjük a problémát. Hiszen minél súlyosabb a depresszió, annál nehezebb kigyógyulni belőle. Talán a leginkább ismert gyógynövény depresszió ellen az orbáncfű, de a citromfű és borsmenta, vagy macskagyökér is hatásos lehet. A citromfű nyugtató, görcsoldó hatása miatt alkalmazandó, a borsmenta pedig azért, mert megelőzi a görcsök kialakulását, megszünteti a „gyomor-idegességet”.