A benedekfű többféle néven is ismert: áldott bogáncs, áldott fű és keserű bogáncs. A legutóbbi neve sajnos szó szerint kell érteni, ugyanis borzasztóan keserű.

A benedekfű tea étvágyjavító, emésztést serkentő, epehajtó és májvédő hatású gyógynövény. Teaként önállóan és teakeverékekben is alkalmazható. Teakeverékek esetén borsmentával és cickafarkkal érdemes vegyíteni 1:2:2 arányban, így nagy segítséget jelenthet az emésztésben. A növény oldalhajtásait, valamint felső 30-40 cm hosszú virágos, leveles részét alkalmazzák gyógyászati célokra. Nem szabad napra tenni árnyékos helyen kell szárítani, mert a napon könnyen kifakulhat. Túladagolása émelygést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Hosszú, szeldelt levelei lándzsa alakúak és tüskések. Virágai sárgák. Kaszattermése szappangyártásra alkalmas zsírosolajat is tartalmaz.

A gyógynövény illóolajai erős baktériumölő hatásúak, ezért a lassan gyógyuló sebek, különféle bőrelváltozások, sérülések, a problémás, aknés, pattanásos bőr kezelésére is alkalmazzák.