A tavalyi év sok nagyszerű ember halálát hozta, ilyen volt Madeleine Albright, az USA volt külügyminisztere, Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, XVI. Benedek emeritus pápa, aki 2005-2013 között töltötte be a tisztséget.

Az egyik legnagyobb horderejű távozás, hogy 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő balmorali kastélyában, békésen, családja körében. Az egész világot megrázta a hír, mivel II. Erzsébet ült a leghosszabb ideig Nagy-Britannia trónján, több mint 70 évig. A legtöbb ma élő ember számára ő volt mindvégig Nagy-Britannia uralkodója.

A Scolar kiadó gondozásában megjelent A királynő – Őfelsége, II. Erzsébet brit uralkodó életrajza új könyvből betekintést nyerhetünk az ő nem mindennapi életébe, mely sok történelmi jelentőségű pillanatot tartalmazott. Az Erzsébet királynő könyv stílusára jellemző, hogy az időrendben felsorolt udvari történéseket elhelyezi az akkori világtörténelmi események között, stílusa elegáns és élvezhető, hiteles története azonban más, mint a napjainkban készített bulvárosabb A korona című sorozat.