Az, hogy munkavállalóként meddig és mennyire vagyunk/maradunk vonzóak a foglalkoztatók számára, rajtunk is múlik. Az ezredforduló óta egyre népszerűbb LLL vagyis lifelong learning kifejezés az oktatásügy és a humán-erőforrás fejlesztés területein is kiemelkedő szerephez jut.

Rengeteg emberrel megesik, hogy felnőttfejjel jön rá, mégsem a neki való szakmát választotta, esetleg már nincs meg a kezdeti motivációja, vagy csupán tovább akarja képezni magát. Az élethosszig tartó tanulás nem csupán lehetőség, mára szinte elvárás lett, így minden pályaelhagyó, új vagy meglévő karriert építő munkavállalót érinthet az OKJ képzések átalakítása. 

Ahogy azt a Felnőttképzők Szövetségének elnöke Zsuffa Ákos felnőttképzés szakértő is elmondta, az átalakult struktúra szerint mostantól alapszakmák, részszakmák és programkövetelményes képzések elsajátítására lesz lehetőség. Utóbbi két opció többek között azon érdeklődők számára rejteget nagy lehetőségeket, akik munka mellett tanulnának. Mindezt mostantól rövidebb idő alatt, rugalmas, online formában is megtehetik.