A premenstruációs tünetegyüttes (PMS) a hormonálisan aktív nők majd 80%-át érinti. Ezt az orvosilag is igazolt jelenséget aktuális tudásunk szerint a hormonegyensúly időszakos megborulása okozza. A testi-lelki tünetek rendkívül változatosak lehetnek. Érzelmi síkon az egészen enyhe hangulatingadozásoktól akár a komolyabb depressziós panaszokig terjedhet. Fizikális oldalról többek között izomfájdalmak és alhasi görcsök is jelentkezhetnek.

A PMS kezelése több módon megvalósítható és kifejezetten ajánlott is az egymást segítő eljárások alkalmazása. Speciális mozgásterápiákkal és az étkezési szokások megváltoztatásával például nagy javulások érhetők el. Emellett számos kutatás foglalkozik a kenderből kivont kannabidiol hatásaival is. A szervezetre közvetett módon ható, nem pszichoaktív molekulával jelentős kísérleti eredményeket értek el a fájdalomcsillapítás és a szorongás oldása terén. 

A kutatások még javában zajlanak, de a problémát nem könnyíti meg, hogy egy igen összetett kérdésről van szó. Az azonban megállapítható, hogy a CBD valós segítség lehet a kellemetlen panaszok kivédésére.