Mit tehet a település vezetése, ha szeretné élénkíteni a településen a gazdasági tevékenységet, ezáltal megnövelni a munkahelyek számát és az életminőséget?

Első alapvető lépés a megfelelő infrastruktúra kialakítása: a jól működő vállalkozásoknak szüksége van a jó megközelíthetőségre a beszerzés és értékesítési logisztika miatt, a közművek jelenlétére és a távközlési hálózatok magas szintű elérhetőségére. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, a vezetés jobb, ha ezt veszi napirendjére, mielőtt más lépésekbe kezdene.

Ezek után lehet arra gondolni, hogy milyen helyi különleges adottságok vannak, amiket kiaknázhatnak, és erre építhetik a fejlesztési stratégiájukat. Ilyen lehet pl. a speciálisan képzett munkaerő, környezeti adottságok, természeti kincsek. Így beazonosítható, hogy milyen ágazatra kell elsősorban fókuszálni, hogy előrelépjenek. Az előbbi példáknál maradva ez lehet gépgyártás, turizmus, gyógyászat stb. Ezen folyamat során valamint a további lépésekhez segítségükre lehet a vállalkozásfejlesztési tanácsadás egy erre szakosodott partnertől.