Pályakezdőknek, de új állásba vágyóknak is fontos tudni, hogyan lehet egy tökéletes jelentkezést készíteni. Az önéletrajzunkból mindenképpen ki kell tűnnie annak, hogy a meghirdetett pozícióhoz elvárt szakmai tudással, tapasztalatokkal rendelkezünk. Nem érdemes tehát teljesen eltérő háttérrel jelentkezni az adott állásra, hacsak nem tudjuk úgy bemutatni a megszerzett tudást, hogy mégis relevánsnak bizonyuljon.

Egy jó kísérőlevél önéletrajzhoz pedig nagyban megnöveli a siker valószínűségét. Itt nem arra kell gondolni, hogy újra leírd, amit már az önéletrajzban is, hanem azon felül, illetve a legfontosabb megfelelési pontokat kidomborítva meggyőzni a felet, hogy téged válasszon. Arra kell kitérni, hogyan tudsz te hozzájárulni tapasztalataiddal az adott cég céljainak eléréséhez, piaci ismereteiddel, szakmai sikereiddel, akár kapcsolatrendszereddel.

A kísérőlevél legyen azonban tömör, lényegre törő, egy A4-es oldalban írd le a fentieket! A végére ne felejtsd el felajánlani a személyes találkozás lehetőségét, a továbbiak kétirányú egyeztetése érdekében!