A projektgenerálás lényege, hogy meghatározott földrajzi területen, meghatározott szereplőkkel együttműködve feltárjuk a fejlesztési lehetőségeket, amelyeket egymással összehasonlítva elemzünk, végül kiválasztjuk a sok lehetőség közül azokat, amelyek leginkább érdemesek a megvalósításra egy közösen megállapodott értékrend szerint. 

A projektgenerálás folyamata során tehát megvizsgálják a lehetséges fejlesztéseket, és összemérjük őket egymáshoz képest. A folyamat végén kiderül, hogy melyik fejlesztés élvez prioritást a többi előtt, melyiknek a megvalósítása lendíti előre a legjobban a céget. Először olyan projektet érdemes választani, amelyik a legnagyobb hasznot kínálja a cégnek, és ha ez befejeződik, utána lehet tovább haladni a relatíve kevésbé nagy hatású fejlesztésekkel.

A projektgenerálás összetett folyamat, mérlegelni kell a szervezet rendelkezésére álló erőforrásokat, a piaci környezetet, a cég hosszú távú fejlődési irányát, és ezekhez kell igazítani, hogy milyen fejlesztést hajtunk végre a cégben.