A 2022-es évet rendkívül magas inflációval zártuk, 24,5 % volt a decemberi árszínvonal emelkedés az előző év decemberéhez viszonyítva Magyarországon. A fő hajtóereje ennek az élelmiszerek és az energia árának hihetetlen megugrása. Csak hogy néhány példát említsünk, olyan mindennapos beszerzési cikkek, mint a sajt (+83,2 %), a tojás (+82,7 %), a kenyér (+81,1 %), a vaj és vajkrém (+79,4 %), a tejtermékek (+79,2 %), illetve az alapvető energia terén a gáz (+97,8 %) és az üzemanyag (+27%) áremelkedése rejlik emögött.

Fogyasztói oldalról 2023-ban a minimálbér emelése 16% volt, így a szakértők abban bíznak, hogy a kereslet továbbra is szinten maradhat. A munkaadóknak nehéz lépést tartani ezekkel az árakkal, pedig a munkavállalók fentiek miatt bérkompenzációban bíznak így év elején. 

A humán erőforrás vezetők feladata most az egyre növekvő költségek mellet a növekvő béreket is egyensúlyozni, hogy a megbízható, tehetséges munkavállalókat meg tudják tartani. Az ő pótlásuk ugyanis már csak nagyobb költséggel lehetséges, és az is elhúzódhat.