A viszonylag újkeletű településfejlesztés fogalma az urbanizáció és a fenntartható tervezés mára megkerülhetetlen területe lett. A városok és községek fizikai valóságának tervezése, építése, kutatása és oktatása az 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) által szabályozott. Több száz évre visszavezethető európai értékrendek és gyakorlatok eddig is léteztek, a téma tudományos megközelítése azonban csak a közelmúltban indult.

A Városfejlesztés Zrt. Magyarország első és egyedülálló társasága, akik immár 26 éve igyekeznek a legnagyobb szakmai hozzáértés mellett támogatás nyújtani a települések számára a helyes városfejlesztési eszközök alkalmazásában. A kezdetben francia együttműködéssel indult társaság itthon elért legnagyobb sikere talán az, hogy a magyarországi városfejlesztési gyakorlatba beillesztésre kerülhettek a településfejlesztés tervezésének és megvalósításának korábban bevált európai eszközei.

Az Európai Unió aktuális 2021-2027 közötti pénzügyi kerete új lehetőségeket tartogat a városok és községek megújulására, a Városfejlesztés Zrt. pedig továbbra is a rendelkezésükre áll a modern kihívások legkiválóbb megoldásaival.