Amikor egy település válságba kerül vagy elhanyagolttá válik, az újjáélesztés, azaz a településrehabilitáció kiemelkedő fontossággal bír. Ez a folyamat sokkal többet jelent, mint egyszerű infrastrukturális fejlesztéseket. Inkább egy komplex megközelítést igényel, amely magában foglalja a közösségi részvételt, a kulturális örökség megőrzését és az életminőség javítását. A településrehabilitáció nem csupán a fizikai környezet újraépítését jelenti, hanem a közösség egészének újjáéledését is.

Az egyik legfontosabb lépés a településrehabilitációban az infrastrukturális fejlesztés. Ez magában foglalhatja az útjavítást, a közművek modernizálását és az épületek felújítását. Ezek a lépések nemcsak esztétikailag javítják a település megjelenését, hanem vonzóbbá is teszik az ottani életet mind a lakosok, mind pedig a látogatók számára. Az infrastrukturális fejlesztések révén új üzleti lehetőségek is megnyílhatnak a településen, ami hozzájárulhat az ottani gazdaság fellendüléséhez.

A közösségi részvétel kulcsfontosságú a településrehabilitáció sikeréhez. A helyi lakosok és vállalkozók bevonása nemcsak a fejlesztési folyamatba, hanem a tervezési és döntéshozatali folyamatba is létfontosságú. Az ő véleményük és igényeik figyelembevétele segíthet abban, hogy a fejlesztések valóban az ottani közösség javát szolgálják.