A közterületek, mint például a parkok, játszóterek, terek és sétálóutcák, fontos szerepet játszanak a városi életben. Ha ezek a területek elhanyagoltak, rossz állapotban vannak, jelentős hatással vannak a város életminőségére

A településrehabilitáció egyik legfontosabb területe a közterületek megújítása. A felújított közterületek lehetővé teszik a városi lakosság számára, hogy élvezze a szabadidős tevékenységet, kapcsolatokat teremtsen. 

Fontos a városi életminőség szempontjából a parkok és játszóterek felújítása. A város lakossága számára lehetővé teszik, hogy élvezzék a természet közelségét, a friss levegőt, ami segít csökkenteni a stresszt és jó hatással van az egészségre is. 

A megújított közterületek növelik a város biztonságát, a kerékpáros közlekedés is előtérbe kerülhet és biztonságosabbá válik a gyalogos közlekedés is.

A közterületek megújításának továbbá fontos előnye az, hogy növelik a város vonzerejét. Az élhetőbb és vonzóbb területek vonzzák a turistákat és a befektetőket, akik hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez.