Az emberek már a történelem hajnala óta rajonganak a művészetekért. Az esztétikum, az idill vagy a művész saját világának kifejezésére megalkotott tárgyak ámulatba ejtik az átlagos nézőt. Egy-egy tartós anyagból készült szobor, festmény vagy dísztárgy rendkívül hosszú ideig fennmaradhat, ez pedig szerencse, hiszen így több száz vagy akár ezer évig is gyönyörködhetünk bennük. 

A különböző művészeti alkotások elkészítésének módja régóta kutatott terület. A festmények elemzései során például sok meglepetéssel szembesülnek a kutatók. Fény derült már olyan esetre, amikor a végleges kép alatt eredetileg más alakok szerepeltek vagy idővel öregítettek az arcokon, most pedig megfejtették, hogy mi Leonardo festményeinek titkos alapanyaga.

A hetedik század óta ismert olajfestékeket a művészek a gyorsabb száradás, erőteljesebb színek és a tartósság miatt igyekeztek mindig új összetevőkkel javítani. A Botticelli és Leonardo da Vinci korában festett képeken rendre fehérjemaradványokat mutattak ki. Mostanra bebizonyosodott, hogy ez a festékekhez kevert tojássárgájából származott, amely esztétikum és praktikum szempontjából is sokat javított a használt színeken.