Az óvodások képességfelmérése nagyon fontos, hiszen segít azoknak a területeknek az azonosításában, amelyeken a gyermek fejlődhet, és ahol szükséges lehet támogatás. Ez a folyamat segít a pedagógusoknak és szülőknek is megérteni a gyermek egyéni igényeit és erősségeit.

Az érzékelési területen történő felmérés segít azonosítani, hogy a gyermek hogyan érzékeli a környezetét, és milyen módon reagál érzékszerveire. Ez alapvető fontosságú az oktatásban, mivel segít megtervezni az óvodai környezetet az optimális tanuláshoz. A motorikus készségek felmérése azt mutatja meg, hogy a gyermek képes-e megfelelően mozogni és irányítani testét. Ezek az adatok segíthetnek az óvodapedagógusoknak olyan tevékenységek tervezésében, amelyek támogatják a gyermek motorikus fejlődését.

A kognitív képességek felmérése segít megérteni, hogy a gyermek milyen mértékben képes megérteni, emlékezni és megoldani az egyszerűbb problémákat. Ez az információ segíthet az oktatási módszerek személyre szabásában. Az érzelmi fejlettség területén történő felmérés során megfigyelhetjük, hogy a gyermek hogyan kezeli az érzelmi kihívásokat és hogyan tudja kifejezni az érzelmeit. Ez kulcsfontosságú az olyan támogatási stratégiák kidolgozásában, amelyek segítik az érzelmi intelligencia fejlődését.