Az urbanizáció hatalmas lehetőségeket kínál a gazdasági fejlődés és a kultúra terén, ugyanakkor számos kihívást is felvet a fenntarthatóság és az életminőség szempontjából.

A fenntartható urbanizáció olyan fejlesztési megközelítést takar, amely célul tűzi ki az olyan városi környezet kialakítását, amely a jelen és a jövő generációk számára is fenntartható. A főbb elemek között szerepel az okos városi tervezés, az energiatakarékos épületek és közlekedési rendszerek, a zöld területek megőrzése, és az emberközpontú közösségi fejlesztések.

Az egyik legfontosabb cél a fenntartható urbanizáció során a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni harc. Az olyan városi tervezési gyakorlatok, amelyek minimalizálják a szén-dioxid kibocsátást, például a közösségi tömegközlekedés előtérbe helyezése és a megújuló energiaforrások használata, hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.

A hatékony közlekedési rendszerek és infrastruktúra kiemelt fontosságúak a városok számára. Az olyan innovatív megoldások, mint az okos közlekedési irányítás és a kerékpárutak hálózatának bővítése, segítenek csökkenteni a forgalmi dugókat és a légszennyezést, javítva ezzel a városi életminőséget.