Felmondási idő alatt általában jogunk van kivenni az időarányosan felgyűlt szabadságnapokat, amennyiben még nem vettük igénybe őket. Ez azonban függ a munkáltató politikájától és a munkaszerződéstől. Előfordulhat, hogy a munkáltató kötelezhet bennünket arra, hogy a felmondási időt végigdolgozzuk, vagy lehetőséget ad arra, hogy a szabadságot kivegyük.

Fontos, hogy nyitott kommunikációt folytassunk a munkaadóval a szabadság kiadásával kapcsolatban. Kérdezzük meg a munkáltatót, hogy van-e lehetőség a felgyűlt szabadságok kiadására, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Legyenünk tisztában a vállalat szabályaival és politikájával a szabadság kiadásával kapcsolatban.

Ha a szabadság kiadás a munkáltató oldaláról nem megvalósitható, lehetőség lehet a kompenzációra. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató kifizet minket a fel nem vett szabadságnapokért a felmondási idő alatt. Ez azonban változhat a munkaszerződésben foglaltak és a vállalat politikájától függően.

Ha a munkáltató nem tudja kiadni a szabadságunkat és kompenzációs megoldást sem tud nyújtani, érdemes rugalmasságot kérni és megállapodásra törekedni. Beszéljünk a munkáltatóval arról, hogy milyen megoldásokat lehetne találni, például csökkentett munkaidő vagy részmunkaidős munkavégzés formájában.