Egy olyan enzimet mutattak be, amely az eddig megszokott évek helyett képes hetek, vagy adott esetben akár 24 óra alatt lebontani a polietilén-tereftalátot, közismertebb nevén PETet.

Mivel egyre égetőbb problémát jelent, így a tudomány folyamatosan keresi a műanyagokat természetes úton lebontó mikroorganizmusokat és enzimeket, hosszú távon minden ilyen felfedezés kulcsfontosságú lehet az emberiség túlélése szempontjából. Éppen emiatt nagyon érdekes, és igazi áttörést jelenthet, hogy órák alatt lebontja a műanyagot ez az új enzim.

A tesztek során 51 különböző PET-tárolóeszközt és vizespalackot bontottak le a FAST-Petáz segítségével. Az enzim az elé dobott tárgyakat 50 Celsius-fok alatt sikeresen lebontotta. Miután az enzim a műanyag hosszú molekulaláncait depolimerizálta, vagyis alkotóegységekre szedte, ezeket repolimerizálták és újból műanyaggá alakították. A PET-et üdítők és más folyadékok palackozására használják széles körben, de ez a műanyagtípus csak a globális termelés 12 százalékát jelenti.