Vállalati menedzserként, vezetőként sok komoly döntés nyugszik a vállunkon, és vannak olyan területek, amikbe nincs közvetlen beleszólásunk, csak végre kell hajtanunk a fentről kapott utasításokat, célokat. Előbbi témakörbe tartozik pl. a csapatunk menedzselése HR szempontból: vezetői stílusok alkalmazása, motivációs technikák alkalmazása és a személyügyi kérdések: munkaerő kiválasztása, teljesítmény-értékelése és adott esetben a rosszul teljesítő munkatársak leépítése.

Ezen témákhoz szükségünk van a szükséges alaptudás megszerzésére, illetve időnként konkrét ügyben támogatásra. Új menedzsereknek fontos egy menedzsment tréning programon részvétel, ahol a menedzseri készségeket fejlesztik, hogy a fenti témákkal szembe tudjon nézni a vezető. Az ügymenet során pedig jól jöhet a támogatás, melyet egy másik vezető mentor vagy egy coach/HR szakértő tud biztosítani számunkra.

Különösen nehéz témakör a munkáltatói felmondás ügye, amit nem szabad félvállról venni. Mind emberi, mind jogi szempontból fontos a rosszul teljesítő munkatársat támogatni abban, hogy esélyt kapjon a teljesítménye javítására, de ha ez sem jár eredménnyel, szükséges lehet az elbocsájtás.