Az elmúlt évtizedekben sok városközpont elnéptelenedett és elhanyagolttá vált, amely a városi életminőséget és a közösségi életet is negatívan befolyásolta. A településrehabilitáció olyan stratégiákat és tervezési megközelítéseket foglal magában, amelyek célja a környezet megújítása és a közösség újraélesztése.

A településrehabilitáció négy alapvető elvet tartalmaz:

Az újjáélesztett területeknek fenntarthatónak kell lenniük, figyelembe véve a környezeti és társadalmi szempontokat. Az építészet és az infrastruktúra fejlesztése során olyan megoldásokat kell választani, amelyek hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez és a városi ökoszisztéma helyreállításához.

A helyi lakosok bevonása és részvételük meghallgatása a tervezési folyamatban. A közösségi igények megértése és az emberek érdekeinek képviselete hozzájárul a projekt sikeres kivitelezéséhez és elfogadásához.

Sok városközpont gazdag kultúrális és történeti örökséggel rendelkezik. A rehabilitáció során ezeket az értékeket meg kell őrizni és integrálni az új tervezési megoldásokba. Ez elősegíti a város identitásának megtartását és a kulturális örökség folytonosságát.