A településfejlesztési módszertan olyan tervezési és megvalósítási elvek összessége, amelyek segítenek egy város vagy település színvonalasabbá, élhetőbbé és fenntarthatóbbá tételében. Ez a megközelítés kritikus fontosságú a modern városfejlesztés során, hiszen egyre növekvő urbanizáció mellett elengedhetetlen a területek hatékony kihasználása és a lakosok jobb életminőségének biztosítása. 

A településfejlesztés egy olyan struktúrált megközelítés, amely az adott település vagy városfejlesztési projekt tervezési és végrehajtási folyamatát irányítja. Ez a módszertan nem csupán az építészeti szempontokra összpontosít, hanem figyelembe veszi a gazdasági, társadalmi és környezeti szükségleteket is. Ennek eredményeként egy holisztikus megközelítés jön létre, amelynek célja a hosszú távú fenntarthatóság és a lakosok életminőségének javítása.

Az urbanizáció és a városi növekedés rohamos ütemben zajlik világszerte. Ennek eredményeként a városok kihívásokkal néznek szembe, mint például a közlekedési zsúfoltság, a szennyezés és a területek hatékony kihasználása. A településfejlesztési módszertan segít ezekre a kihívásokra válaszokat találni. A tervezett és struktúrált megközelítés révén a városok jobban előre tervezhetnek, a közösségi területek és zöldövezetek kialakításával pedig kellemesebb lakókörnyezetet teremthetnek.