Az életben sokszor bekövetkezhetnek olyan dolgok, amelyekről alapvetően azt gondolnánk, hogy csak a filmekben történhetnek meg. Sajnos egyre több és több ilyen dolog történik mostanában, ilyen az orosz-ukrán háború, vagy éppen ilyen koronavírus-járvány is.

Nall Ferguson Végzet című könyve utóbbiról szól. A katasztrófákat természetükből adódóan nehéz megjósolni. Egy-egy katasztrófa bekövetkeztekor azonban nem árt felkészültebbnek lennünk, mint annak idején a rómaiak voltak a Vezúv kitörésekor, vagy a középkori britek a pestis idején. Végül is ma már fel vagyunk vértezve a tudomány eredményeivel. Ennek ellenére 2020-ban a Kínából érkező új vírussal szemben számos fejlett nyugati ország nem tudott hatékonyan fellépni. Vajon miért? 

A Végzet számos diszciplína eredményeire építve nem csupán történelmi áttekintést nyújt a különféle katasztrófákról, hanem általános elméletet is alkot, és megmutatja, miért kezelik egyre rosszabbul a mindinkább bürokratikussá és összetetté váló politikai rendszerek a hirtelen jött csapásokat.